Januar = kaldt

Kald natt i naturen

Januar kan by på litt av hvert av vær. Vi var vel ikke akkurat heldige med valg av helg denne gangen.

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne denne gangen. Det var jo på tide at været ikke helt klaffet for oss. Det ble mer snø og vind enn vi hadde forventet. Vi hadde ikke ski så vi trasket 100 meter i dyp snø før vi kom frem til plassen vi hadde sett oss ut. Gamasjer er tingen i et slikt føre, men jeg var så snill at jeg lånte mine bort til mannen. Det er jo han som går rundt for å finne ved.
Teltet var det jeg som hadde ansvar for og da jeg skulle feste teltpluggene kom jeg på at jeg hadde jo lest en plass at det finnes egne teltplugger til snø. Hmmm, jeg trykket de ned i snøen og trampet masse snø oppå, det for holde tenkte jeg. Jeg glemte bare å tenke på hvordan jeg skulle finne de igjen neste morgen.


Nå må jeg jo huske å få med at det ikke er mer enn 2 minus her nede på sørlandskysten. Nærmere bestemt, Gjervollstad i Mandal kommune. Jeg var likevel kald det meste av turen. Guttene derimot, de lekte og herjet i snøen og holdt varmen. Arild var rundt i skogen for å finne ved og han holdt varmen slik.


Jeg har ansvar for rydding av telt og matlaging, en litt annerledes aktivitet. Jeg måtte til slutt i gang med å lage vindmurer rundt leirplassen slik at vi fikk mer le for vinden. Jeg fikk i hvert fall varmen mens jeg holdt på.


Vi hadde gledet oss til denne måneden. Nytt i år blir at har vi lyst til å ha litt fokus på mat på tur.
 Det er mange spennende blogger om dette og det er bare å la seg inspirere.
Mange retter kan du forberede hjemme slik at det ikke krever så mye på tur.

Januar-retten blir tacopizza på stormkjøkken. Rester fra fredagstacoen kan fint brukes.
Tips til dette har jeg funnet på utpåturmedprimus

 Vi hadde med oss en rull med ferdig pizzadeig, en boks med ferdig stekt tacokjøttdeig, salsa, ost, mais, rømme og aluminiumsfolie.


Det at ting ikke alltid blir som en har tenkt begynte allerede her. Litt vanskelig å trykke ut pizzadeigen i snøvær og minusgrader.


Det gikk til slutt. Viktig med aluminiumsfolie i bunnen slik at det ikke svir seg. Svak varme på stormkjøkkenet og lokk på.Det var lett å få den svidd. Vi la den dobbel og lot den hvile en stund mellom stekingene. Hadde to pizzaer i sving hele tiden og byttet på å la de hvile.
Smaken var derimot helt fantastisk. Nydelig med ny mat på tur.
Denne retten skal prøves på nytt når været blir varmere.


Vanskelig å få tatt bilde av hvordan været virkelig var. Vi fikk mange meldinger om at det ikke er for sent å snu :-) Jeg kjente at jeg angret litt på det da natten kom.


Kasper og Jone holdt varmen og de var fornøyde da de kunne krype ned i soveposen. Begge to i Aclima sitt ullsett. Helt genialt med hetta som blir til balaklava.


Litt kortspill før lyset slukkes.

Det var ganske mye snø i trærne og vi begynte å bli litt nervøse for greiner som kunne knekke. Planen min var egentlig å sove under presenningen på benken vi hadde laget oss, men der var det ikke helt trygt. Store greiner fulle av snø hang over oss.

 Mannen heiv seg rundt og laget et nytt sovested til meg. Ikke så stort, men funket.


Det er en ting til som er viktig før du kryper ned i posen og det er å ta på ny og tørr ull. Det er en prøvelse å skifte i dette været, men det er verdt det til slutt. 


Jeg som hadde vært kald siden turen startet gledet meg til å krype ned i soveposen min. 


Jeg overdriver ikke når jeg sier at dette var den kaldeste natten jeg har hatt ute noensinne.
Jeg har hatt en kald natt før og det var på Juvasshytta.
 Da sov vi telt før vi gikk til Galdhøpiggen. Natt 9, Galdhøpiggen
Det var da jeg kom på at jeg hadde tatt det samme liggeunderlaget som den gang, uten isolasjon. Jeg hadde i tillegg et gammelt skumunderlag, ullteppe og to små sitteunderlag i reinsdyrskinn under, men det hjalp ikke. Jeg kunne kjenne kulden krype inn i meg. I dag blir det liggeunderlaget kastet rett i søpla.


Arild og guttene frøs ikke. De hadde jo selvsagt gode Liggeunderlag fra Robens  kjøpt på  Kvåstunet jakt & friluft.
 I tillegg til at de sov i telt og hadde en hund til å varme de :-)  Klokka ble ca syv da de våknet og det må vel være første gang jeg ikke er først oppe. Jeg lå så lenge jeg kunne, til bålet var tent og kaffen kokt. Frokosten ble enkel, brødskiver med bringebærsyltetøy. Egg og bacon ble med hjem igjen.


Sola kom opp og skogen ble helt magisk.
 Det var jo dette været vi hadde sett for oss, men den gang ei. Guttene var fornøyde og er klare for en ny natt i februar. Jeg gleder meg til våren :-)

Vaflene som vi hadde planlagt å steke på bålet, ble stekt hjemme :-) Av og til er det slik det blir.


 Vi fortsette med sove ute prosjektet vårt. Jeg blir så glad når jeg får tilbakemeldinger fra folk som har blitt inspirert til å sove ute av oss. Nå er målet å få enda flere til å prøve en natt i naturen.
#det er bare å gjør detKommentarer